Αποφύγετε Αυτούς τους Τέσσερις Επικίνδυνους Τρόπους Απώλειας Βάρους (Μέρος 1ο)

Υπάρχουν διάφοροι μη υγιείς τρόποι για να χάσεις βάρος. Ίσως να έχεις διαβάσει για μερικούς από τους πιο παράξενους και επικίνδυνους, όπως το κάπνισμα, ορισμένα παράνομα φάρμακα, τα επίπονα εμφυτεύματα της γλώσσας, τα οποία σε δυσκολεύουν να τρως στερεά τροφή, και τη δίαιτα του σκουληκιού.
Υπάρχουν επίσης και διάφορες τεχνικές γρήγορης απώλειας βάρους, τις οποίες ακολουθούν οι αθλητές του fitness και των αγωνισμάτων με κατηγορίες βάρους. Αυτές δεν επιβαρύνουν απλώς την υγεία σου, αλλά μπορεί να θέσουν τη ζωή σου σε κίνδυνο.

Υπάρχουν και ορισμένες διαδεδομένες πρακτικές, όπως η αποκλειστική κατανάλωση χυμών, οι δίαιτες με μειωμένες θερμίδες ή μειωμένο αριθμό γευμάτων, τις οποίες όλοι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Από τις παραπάνω δίαιτες, ορισμένες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, το κοινό σημείο όμως όλων είναι πως προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι συγκεκριμένες δίαιτες οδηγούν σε μεγάλη απώλεια του μυϊκού ιστού, επομένως γίνεσαι πιο αδύναμος και καις λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Η έλλειψη θερμίδων ρίχνει επίσης τον ρυθμό του μεταβολισμού σου, ο οποίος παράγει λιγότερες ορμόνες που ρυθμίζουν το αίσθημα του κορεσμού και περισσότερες ορμόνες που προκαλούν αίσθημα πείνας.
Άλλες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, αφυδάτωση, αϋπνία και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις ακόμη και o θάνατος. Για να μην χαραμίσεις τον χρόνο σου δοκιμάζοντας κάποια από τις παραπάνω δίαιτες, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε δύο από τέσσερις διαδεδομένους επικίνδυνους τρόπους για να χάσεις βάρος και σε επόμενο άρθρο θα σου παραθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για να χάσεις βάρος χωρίς κίνδυνο και με μειωμένες πιθανότητες να το ξαναπάρεις.

=

#1: Δίαιτες μειωμένων θερμίδων

Η μεγάλη μείωση των ημερήσιων θερμίδων πολύ πιο κάτω του βασικού μεταβολικού ρυθμού σου (RMR: RESTING METABOLIC RATE) – τον αριθμό δηλαδή των θερμίδων τις οποίες θα έκαιγε το σώμα σου σε κατάσταση ηρεμίας, όπως αν ήσουν ξαπλωμένος όλη μέρα στο κρεβάτι – είναι μια συνηθισμένη μέθοδος απώλειας βάρους, η οποία οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση του μεταβολισμού. Όταν πέφτεις κάτω του RMR, το σώμα σου μειώνει άμεσα τον μεταβολικό σου ρυθμό επειδή αντιλαμβάνεται ως απειλή τη μείωση στην πρόσληψη ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον καις λιγότερες θερμίδες καθημερινά και αν δεν μειώσεις ξανά τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, δεν πρόκειται να χάσεις λίπος. Η δραστική μείωση των ημερήσιων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου στην αναζήτηση άλλης πηγής ενέργειας, την οποία βρίσκει συνήθως στους μύες, στις αποθήκες των πρωτεϊνών. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στην απώλεια μυϊκού ιστού και κατά συνέπεια στην περαιτέρω μείωση του μεταβολικού σου ρυθμού. Βάσει ερευνών, οι άνθρωποι, οι οποίοι χάνουν μεγάλο ποσοστό του μυϊκού τους ιστού, τείνουν να παίρνουν πίσω όλο το βάρος που έχασαν όσο έκαναν δίαιτα σε διάστημα δύο ετών, με τη διαφορά ότι ο χαμένος μυϊκός ιστός δεν αντικαθίσταται χωρίς γυμναστική με αντιστάσεις και διατροφή, οπότε απλά κερδίζουν λίπος.
Πρόκειται για μια τραγική περίπτωση, γιατί αυτό σημαίνει πως εκτός από τη σωματική σου σύσταση χειροτερεύει και η υγεία σου. Τα σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τέλος να επισημάνουμε πως προκαλούνται και σοβαρές ορμονικές διαταραχές, τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει ο οργανισμός σου, ακόμη και αν πάρεις πίσω το βάρος που έχασες.

=

#2 Υπερβολική νηστεία (Υπερβολική διαλειμματική νηστεία / excessive fasting)

Για ορισμένους ανθρώπους, ένα οργανωμένο πρωτόκολλο νηστείας μπορεί να συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους και να επιφέρει θετικές μεταβολικές προσαρμογές, όπως υγιή λειτουργία της ινσουλίνης και καλύτερους ρυθμούς καύσης λίπους.
Είναι εύκολο όμως να παρασυρθεί κανείς, ιδίως αν προσπαθεί να χάσει άμεσα βάρος.

Όταν νηστεύεις, είναι πολύ εύκολο να ακούσεις τη φωνή μες στο κεφάλι σου που σε προτρέπει να συνεχίσεις και να παραλείψεις άλλο ένα γεύμα μέχρι να καταφέρεις να περάσεις μια ολόκληρη μέρα χωρίς να φας.
Το στρες σου θα χτυπήσει κόκκινο και ο οργανισμός σου, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, θα έχει ξεκινήσει ήδη να κανιβαλίζει τον πολύτιμό μυϊκό σου ιστό.
Κάθε φορά που παραλείπεις ένα γεύμα η κορτιζόλη σου αυξάνεται για να σου παρέχει ενέργεια, μετατρέποντας τα αμινοξέα του μυϊκού σου συστήματος σε γλυκόζη, η οποία παρέχει ενέργεια στο σώμα και το μυαλό σου.
Όλο το παραπάνω οδηγεί σε απώλεια του μυϊκού ιστού όπως περιγράψαμε στο #1, ρίχνοντας σε ελεύθερη πτώση τον RMR σου.
Η υψηλή κορτιζόλη σου προκαλεί έντονη επιθυμία για ανθυγιεινά φαγητά και αν ενδώσεις και σταματήσεις τη νηστεία, θα καταλήξεις πολλές φορές στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
Είναι επίσης αποδεδειγμένο πως η ινσουλίνη αυξάνεται όποτε η κορτιζόλη- η ορμόνη του στρες- αυξάνει το ζάχαρο στο αίμα.
Αν αυτό συμβαίνει σπάνια δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν γίνεται όμως καθημερινά, τα κύτταρά σου γίνονται λιγότερο δεκτικά στην ινσουλίνη, δηλαδή αποκτούν ινσουλινοαντίσταση.
Αυτό προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί στην κατάρρευση του μεταβολισμού σου, εμποδίζοντας την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος με έναν υγιή τρόπο.

© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Re-shape 2025